FINLAND U21-GERMANY U21 0-2 JUNIOR EUROPEAN CHAMPIONSHIP TOURNAMENT IN SWEDEN

Suomi hallitsi, Saksa teki maalit

18.6.2009 18:38 | Päivitetty: 18.6.2009 21:43

Kasper Hämäläinen yritti murtautua Mesut Özilin (vas.) ja Benedikt Höwedesin välistä.

Saksa rokotti armotta Suomen alle 21-vuotiaita, jotka hallitsivat EM-turnauksen ottelua ensimmäisen tunnin mutta eivät onnistuneet maalinteossa. Tappio 0–2 varmisti, että Suomi ei pääse kahdeksan joukkueen turnauksessa välierävaiheeseen.

Ottelu noudatti Suomen ensimmäisen, Englantia vastaan käymänsä pelin kaavaa. Suomi hallitsi pitkään, pelasi rohkeasti ja hyvin, mutta vastustaja teki tarvittavat maalit.

Varsinkin Perparim Hetemaj aiheutti ensimmäisen 60 minuutin aikana jatkuvasti ongelmia Saksan puolustukselle.

Suomen hallinnasta huolimatta todelliset maalipaikat olivat vähissä molemmin puolin. Saksa käytti kaksi ensimmäistä hyvää paikkaansa hyödykseen.

Suomen paras maalipaikka oli Jukka Raitalalla, joka nousi vasemman pakin paikaltaan ja tykitti voimalla päin Saksan maalivahtia Manuel Neueria. Kuitenkin vain päin.

"Tämmöisiä nyt näyttää olevan, että ollaan tavallaan parempi joukkue, mutta kun pitäisi tehdä maali, ei saada palloa maaliin. Jos ei tee yhtään, on vaikea voittaa. Harmittaa tosi paljon", Hetemaj sanoi pelin jälkeen TV Viiden haastattelussa.

"Tämä on niin ihana ryhmä, ja on ollut pitkä tie. Pelataan hyvin ja ei saada maalia. En tiedä mitä sanoa."

Saksan maalintekijät olivat Benedikt Höwedes ja Ashkan Dejagah. Saksan ensimmäinen maali syntyi 59. minuutilla vapaapotkun jälkeen puskemalla ja jälkimmäinen vain kaksi minuuttia myöhemmin vastahyökkäyksestä.

Kahden takaiskun jälkeen Suomenkin hyökkäysinto hiipui, minkä takia viimeisen puolen tunnin anti oli melko vähäinen.

Viimeisessä alkusarjan ottelussaan maanantaina Suomi kohtaa Espanjan.

Otteluseuranta:

90. min: Viimeiset minuutit olivat pelkkää pelailua. Lopputulos 2–0 Saksalle.

85. min: Suomi on taistelutahdoton. Jäljellä enää viisi minuuttia, eikä Saksa joudu minkäänlaisen paineen alaiseksi. Perparim Hetemaj laukoo vapaapotkun 25 metristä taivaan tuuliin.

81. min: Ei tule kesää. Saksa on vahva johtoasemassa, varsinkin kahden maalin sellaisessa. Suomen paras pelaaja Perparim Hetemaj saa aikaan hyvän laukauksen, mutta siinä kaikki.

Kikkarapäinen Mehmet Hetemaj vaihtoon, kaljuksi itsensä ajellut Aleksandr Kokko tilalle.

71. min: Tuplatakaisku näyttää kesyttäneen Suomen. Hyökkäysinto on kateissa, ja Saksakin tyytyy pitämään palloa. Teemu Pukki hölköttelee yksinään karvaamassa.

64. min: Melko näkymätön Jussi Vasara otetaan vaihtoon. Teemu Pukki tuo tilalle hyökkäysvoimaa.

62. min 2–0: Saksa iskee uudelleen vastahyökkäyksestä. Ashkan Dejagah saa poikittaissyötön ja siirtää tyhjään maaliin. Suomen hyvä hallinta valuu hukkaan.

60. min 1–0: Saksa saa vastahyökkäyksestä vapaapotkun, joka johtaa maaliin. Klassinen pusku vapaapotkusta, maalintekijänä Benedikt Höwedes.

Suomi oli parempi kaikessa takaiskuun asti.

58. min: Perparim Hetemaj'ta potkitaan yhä vain edelleen. Marcel Schmeltzerille keltainen kortti.

Suomi tuhrii hyvästä paikasta saadun vapaapotkun.

55. min: Anssi Jaakkola torjuu vaarallisen Marcel Schmeltzerin laukauksen heittäytymällä vasemmalle. Veto suuntautui aivan tolpan juureen.

51. min: Perparim Hetemaj'ta potkitaan yhä edelleen. Vasta kentälle tullut Patrick Ebert saa varoituksen.

49. min: Perparim Hetemaj'ta potkitaan edelleen. Mesut Özil ottaa keltaisen kortin.

46. min: Toisen jakso alkaa. Suomi ei tee vaihtoja, Perparim Hetemaj'n jalkakin kestää. Saksa ottaa Dennis Aogon pois, tilalle Patrick Ebert.

Puoliaika 0–0: Suomi on ollut parempi, mutta se ei näy tulostaululla. Ottelun ilme vaihteli ensimmäisellä jaksolla Suomen painostuksen ja tasaisen pallottelun välillä. Suomi tekee paljon enemmän töitä kuin Saksa, on rohkeampi ja innovatiivisempi. Saksa on kuitenkin järjestäytynyt puolustuksessa, eikä kumpikaan joukkue siten päässyt todella hyviin maalipaikkoihin.

43. min: Marko Marin ajaa idioottimaisesti päin Suomen maalivahtia Anssi Jaakkolaa, joka voittaa kilpajuoksun palloon selvästi. Marin tulee jalkapohja edellä Jaakkolan sääreen. Hän saa vain keltaisen kortin, vaikka enempäänkin olisi voinut olla aihetta.

40. min: Saksan Marko Marin antaa vapaapotkun hyökkäysalueen vasemmasta laidasta. Pallo pomppii vaarallisesti Suomen rangaistusalueen läpi, mutta kukaan ei pääse väliin. Maalipotku.

37. min: Perparim Hetemaj riistää pallon puhtaasti Saksan Dennis Aogolta, joka potkaisee kostoksi Hetemaj'ta sääreen. Hetemaj joudutaan viemään paareilla kentän sivuun. Hän pääsee kuitenkin palaamaan kentälle.

27. min: Berat Sadik kiertää puolustajan rangaistusalueen rajalla ja laukoo tulisesti vain hieman yli riman. Suomi painostaa jälleen vahvasti.

26. min: Tim Sparv laukoo seinäsyötöstä päin saksalaispuolustajaa, ja vastustaja pääsee vaarallisennäköiseen vastahyökkäykseen. Suomen puolustus hoitaa tilanteen kuitenkin mallikkaasti.

23. min: Ensimmäisestä puoliajasta on pelattu puolet, mutta kumpikaan ei ole onnistunut luomaan hyviä maalipaikkoja.

20. min: Suomi on selvästi aktiivisempi osapuoli. Saksa odottaa passiivisesti, ja Suomi yrittää rakentaa peliä. Saksan vetäytyvä puolustuslinja pitää kuitenkin mainiosti.

14. min: Marko Marin kaataa Perparim Hetemaj'n, ja Suomi saa vapaapotkun keskeltä 25 metristä. Siirto sivuun, ja veto kilpistyy eteenpäin ryntäävään muuriin.

9. min: Aivan avausminuuttien jälkeen ottelu on muuttunut Suomen hallinnasta tasaisemmaksi mutta myös rauhallisemmaksi. Jukka Raitala täräyttää kunnon pommin kohti Saksan maalivahtia, joka torjuu. Ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen Suomi on ollut hieman niskan päällä.

4. min: Suomi aloittaa ottelun Englanti-pelin lailla pitämällä palloa hyvällä itseluottamuksella. Berat Sadikia haetaan pitkillä pystysyötöillä.

Keskikentän Jussi Vasara korvaa hyökkääjä Jarno Parikan Suomen avauskokoonpanossa Saksaa vastaan jalkapallon nuorten EM-kisoissa. Vasara oli ratkaiseva pelaaja Suomen pääsemiselle EM-turnaukseen, sillä hän teki kaksi loppuhetkien maalia karsintaottelussa Itävaltaa vastaan, jonka Suomi vei lopulta rangaistuspotkuilla.

Suomen on voitettava Saksa, mikäli se mielii turnauksen välierävaiheeseen. Ensimmäisessä ottelussa Suomi hävisi Englannille 1–2.

Avauskokoonpanot:

Saksa: Manuel Neuer; Andreas Beck, Benedikt Höwedes, Jerome Boateng, Marcel Schmelzer; Gonzalo Castro, Dennis Aogo, Sami Khedira, Marko Marin; Mesut Özil, Ashkan Dejagah.

Suomi: Anssi Jaakkola; Joni Aho, Jonas Portin, Tuomo Turunen, Jukka Raitala; Permarim Hetemaj, Mehmet Hetemaj, Tim Sparv, Jussi Vasara; Kasper Hämäläinen, Berat Sadik.

Erotuomari: Peter Rasmussen, Tanska.