tiistai 29. joulukuuta 2009

FINLAND-WALES 2-1

Suomi löi Walesin ja varmisti kolmospaikan
päivitetty 11.10.2009 klo 00.27
Suomi kukisti Walesin 2-1 lauantaina Helsingin Olympiastadionilla ja varmisti 4-lohkon kolmossijan jalkapallon MM-karsinnassa. Kotijoukkueen maalintekijät olivat Roni Porokara ja Niklas Moisander.
Suomi sai täydellisen alun ja siirtyi johtoon jo viidennellä peliminuutilla. Walesin maalivahti Wayne Hennessey onnistui torjumaan Jonatan Johanssonin yrityksen, mutta Roni Porokaran laukauksen tielle hän ei enää ehtinyt.
Wales pääsi sen jälkeen peliin paremmin mukaan ja tasoitti reilun vartin kohdalla Suomen puolustuksen suosiollisella avustuksella. David Vaughanin poikittaissyöttö löysi vapaaksi jääneen Craig Bellamyn, joka tuikkasi pallon ohi Jussi Jääskeläisen.
Kotijoukkueelle avautui pian toisessa päässä paikka johtomaaliin. Joonas Kolkan kulmapotku tuli Petri Pasaselle, jonka pusku suuntautui niukasti yli maalin. Sen jälkeen Bellamy pääsi nopean vastaiskun päätteeksi vetopaikkaan ja pakotti Jääskeläisen torjuntaan.
Ensimmäisen puoliajan lopulla Suomi sai pelinsä jälleen kulkemaan. Johanssonin kuti peitettiin viime hetkellä, ja seuraavassa tilanteessa Jari Litmanen syötti hyvin taaksepäin Tim Sparville. Tämän kaukolaukaus ei kuitenkaan yllättänyt Hennesseytä.
Toisen puoliajan alkupuolella Walesin puolustuspeli toimi erinomaisesti, eikä kotijoukkueella ollut juurikaan tilanteita. Päävalmentaja Stuart Baxter teki ratkaisunsa ja vaihtoi 68. minuutilla Kasper Hämäläisen Kolkan tilalle.
Kolme minuuttia myöhemmin Suomen johto-osuma oli erittäin lähellä, kun Roman Eremenko teki esityön Hämäläiselle. Tämä laukoi pallon kohti alanurkkaa, ja Hennessey venyi vain vaivoin pallon eteen.
Kotiyleisö pääsi juhlimaan vajaa vartti ennen päätösvihellystä. Vahvan ottelun pelannut Porokara syötti vasemmalle Niklas Moisanderille, joka harhautti James Collinsin ja siirsi pallon takanurkkaan.
Johanssonilla oli pian paikka viedä Suomi jo kahden maalin johtoon, mutta Hennessey onnistui torjumaan. Viime hetkillä puolestaan Walesin vaihtopelaajalle Sam Vokesille avautui loistava tekopaikka, ja Jääskeläinen ylsi huipputorjuntaan.
Suomi päättää karsintaurakkansa ensi keskiviikkona Hampurissa vierasottelulla Saksaa vastaan. Wales kohtaa viimeisellä kierroksella vieraissa Liechtensteinin.
Suomi - Wales 2-1 (1-1)Suomi
1 Jussi Jääskeläinen2 Petri Pasanen (v)5 Hannu Tihinen (v)4 Sami Hyypiä3 Niklas Moisander17 Roni Porokara14 Tim Sparv7 Roman Eremenko11 Joonas Kolkka 68. -> 15 Kasper Hämäläinen10 Jari Litmanen 90. -> 6 Alexei Eremenko jr16 Jonatan Johansson 88. -> 18 Shefki Kuqi
Wales
1 Wayne Hennessey (v)2 Chris Gunter4 Ashley Williams6 Lewin Nyatanga 83. -> 13 Neal Eardley5 James Collins3 Gareth Bale7 David Edwards10 Aaron Ramsey11 David Vaughan8 Craig Bellamy (v)9 Simon Church 63. -> 15 Sam Vokes
Maalit
1-0 Roni Porokara (5 min)1-1 Craig Bellamy (17 min)2-1 Niklas Moisander (77 min)
Erotuomari: Milorad Mazic (SRB)Yleisöä: 13 301